Η Επανάσταση είναι η γιορτή των φτωχών του Χριστού

Εθνικωλογικόν Εκδοτικόν Σημείωμα Δεκεμβρίου

5-boys-harlem-1988-copy

Ίσως οι γιορτές του 2012, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, να είναι οι τελευταίες που θα γιορτάσουμε με τον παλιό, βλακώδη και καταναλωτικό τρόπο. Η χρονιά που μας έρχεται όχι μόνο θα είναι δύσκολη, μπορεί κιόλας να είναι πρωτόγνωρη για όλο τον πληθυσμό της Κύπρου και όχι μόνο για τους νέους που μεγάλωσαν μέσα στη χλιδή και την κατανάλωση. Μπορεί ακόμη το 2013 να είναι μοιραίο και για την τύχη του Κυπριακού. Ίσως κάτω από την πίεση των οικονομικών χρεών και τον κίνδυνο της συνολικής κατάρρευσης της οικονομίας να οδηγηθούμε σε πολύ μεγάλες περιπέτειες, μιας και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου είναι έτοιμες να τα δώσουν όλα στους Τούρκους ακόμη και τώρα, που δεν πιεζόμαστε ιδιαιτέρως, πόσο μάλλον όταν ο λαός δεν θα έχει δεκάρα και θα εξαγοράζεται πολύ πιο εύκολα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας και της συμφοράς όπου μας οδήγησαν οι πράκτορες του φόρεϊν όφις του ΑΚΕΛ, καλούμαστε να γιορτάσουμε τη γέννηση του δικού μας Θεού, του Χριστού των φτωχών, των κατατρεγμένων και των αδικημένων. Δεν είναι της ώρας να αναλύσουμε το μέγεθος της συμφοράς που θα μας επιφέρει το μνημόνιο και το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου. Ούτε είναι η ώρα να πιάσουμε τα κλάματα για την τραγωδία που μας έρχεται. Αντιθέτως, τώρα είναι η ώρα που πρέπει να αναδείξουμε τις αρετές μας και όλα αυτά τα στοιχεία που μας κράτησαν σ’ αυτόν τον τόπο παρά τις εισβολές, τις σφαγές και τις κακουχίες. Τώρα είναι η ώρα της περισυλλογής και της συλλογικότητας.

Μπορούμε να ανατρέψουμε το κλίμα, μόνο αν το παλέψουμε με τα δικά μας όπλα, τα όπλα του έθνους μας, τα όπλα της παράδοσής μας, τα όπλα του πολιτισμού και της πίστης μας. Τώρα ας θυμηθούμε το τραγικό καλοκαίρι του ’74 και την προσπάθειά μας να γιατρέψουμε την πληγή της εισβολής και της κατοχής. Τα καταφέραμε τότε, ακόμη και με τους όρους των δικών μας ανεύθυνων αφεντικών· μπορούμε να τα καταφέρουμε και τώρα, φτάνει να καταλάβουμε πως το κακό δεν είναι τόσο ορατό όσο το ’74, αλλά είναι εξίσου επικίνδυνο και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τεράστιες ψυχικές δυνάμεις.

Πιστεύω ακραδάντως πως τις έχουμε. Η παράδοσή μας είναι γεμάτη με παραδείγματα του καλού, δυναμικού εαυτού μας. Ας θυμηθούμε την ΕΟΚΑ και τον σκληρό και άνισο αγώνα που δώσαμε για να ζήσουμε ελεύθεροι, έστω και αν δεν φτάσαμε στον τελικό μας στόχο, που ήταν η ΕΝΩΣΗ. Ας θυμηθούμε πως από τη δυναμική αυτού του αγώνα στήσαμε ΚΡΑΤΟΣ μέσα σε μία δεκαετία, κάτι που δεν είναι ευκαταφρόνητο. Ας θυμηθούμε τους ποιητές, τους αγίους και τους ήρωές μας. Δεν υπάρχει χωριό στην Κύπρο που δεν έχει τον άγιο, τον ποιητή και τον ήρωά του. Αυτό μας ξεχωρίζει απ’ τους άλλους λαούς της Ευρώπης, αυτή η προσωπική σχέση που έχουμε με αυτό το τρίπτυχο της ψυχής μας.

Δείτε πιο κάτω τους στίχους των δικών μας καλάντων και συγκρίνετέ τους με τα τζίνγκολ μπελς και ίσως έτσι καταλάβετε πως δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, παρά τον κακό και αλλοτριωμένο εαυτό μας.

Το Πάσκαν που ’ν’ να τρώετε

εις το αρκοντικόν σας

δώστε τζιαι κανενού φτωχού

απού απού το φαγητόν σας.

Χρόνια πολλά να ζήσετε

να ’στε ευτυχισμένοι

τζιαι στο κορμίν τζιαι στην ψυσιήν

να ’σα‒ να ’σαστεν πλουμισμένοι.

Σαν Έλληνες Ορθόδοξοι και σαν παιδιά των αγίων, των ποιητών και των ηρώων, δεν μας τρομάζει ούτε η φτώχεια ούτε ο πόλεμος που διεξάγουν ντόπιοι και ξένοι έμποροι των λαών. Εμείς τώρα καλούμαστε να μοιράσουμε το φαγητό μας και να πλουμίσουμε το σώμα και την ψυχή μας ‒ και αυτό θα κάνουμε. Θα το κάνουμε, κηρύττοντας έναν ανελέητο πόλεμο εναντίον όλων αυτών που θέλουν να μας ταπεινώσουν, να μας ξεφτιλίσουν και να μας υποσκάψουν τόσο πολύ, ώστε οι ίδιοι να ζητήσουμε τη λύση που εδώ και χρόνια προσπαθούν να μας επιβάλουν οι Τούρκοι. Όλοι μαζί ενωμένοι, με γνώμονα μόνο το κοινό συμφέρον όλου του λαού και της χώρας, και όχι τα συμφέροντα του κλάδου μας ή της ομάδας μας ή της φάρας μας. Μαζί στους δρόμους, να δείξουμε πως έχουμε κι εμείς δύναμη, πως δεν θα ανεχτούμε να μας ποδοπατήσουν. Μαζί στους δρόμους δυναμικά, να διεκδικήσουμε τη ζωή μας σ’ αυτόν τον τόπο.

Ενωμένοι, με στόχο τη σωτηρία μας, μπορούμε όντως να κάνουμε θαύματα. Ας είμαστε αισιόδοξοι. Μην αφήνετε τους εχθρούς μας να καλλιεργούν την ηττοπάθεια και τη μιζέρια. Η Κύπρος δεν μπορεί να σωθεί ούτε απ’ τους πολιτικούς ούτε από τους τραπεζίτες, δηλαδή από αυτούς που δημιούργησαν τα προβλήματα. Μπορεί να σωθεί μόνο εάν αυτοί περιοριστούν σε ρόλους κομπάρσων και τα ηνία αναλάβει ο επαναστατημένος λαός.

Δεν επιθυμούμε να καταλάβουμε τα χειμερινά ανάκτορα ούτε να εγκαθιδρύσουμε τη δικτατορία του προλεταριάτου. Επιθυμούμε όμως να είμαστε αφέντες του τόπου μας και του εαυτού μας. Επιθυμούμε να ζούμε ειρηνικά, ευτυχισμένοι στο κορμίν τζιαι στην ψυσιήν, να ζούμε ωραίοι ως Έλληνες και όχι ως καταναλωτικά μηχανάκια.

Καλές γιορτές, λοιπόν, καλή χρονιά να μας έρθει και, μην ξεχνάτε, την ελευθερία μας δεν θα μας την χαρίσει κανένας, όπως κανένας δεν θα μας χαρίσει την ψυχική μας ανάταση. Ζωστείτε με τις αρετές του έθνους μας και ελάτε στους δρόμους, εκεί όπου θα δείξουμε εάν πραγματικά μας αξίζει η ελευθερία.

Advertisements