Δεκατέσσερις καλοί λόγοι για να σας ψηφίσουμε

Από την εφ. ΕΝΩΣΙΣ Αυγούστου

Πολύς κόσμος μας ρωτά να πούμε ξεκάθαρα τι θα ψηφίσουμε στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Η απάντησή μας είναι ότι δεν ξέρουμε. Ξέρουμε δηλαδή, αλλά την ψήφο μας δεν θα τη χαραμίσουμε στον βωμό του «ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΝ». Είμαστε εναντίον του Χριστόφια και του ΑΚΕΛ και, εδώ και πολλά χρόνια, κύριο μέλημά μας είναι να φύγει από την εξουσία και αν είναι δυνατόν να φύγει και από την Κύπρο. Ένα, λοιπόν, το κρατούμενο: Να υποστεί καταποντισμό το ΑΚΕΛ και να φύγει από την εξουσία ή τη συγκυβέρνηση ή οτιδήποτε άλλο. Δεύτερον, εδώ και πάλι περίπου τριάντα χρόνια παλεύουμε εναντίον του ΔΗΣΑΚΕΛ που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1983 με τον Παπαϊωάννου και τον Κληρίδη. Οπότε δεύτερο το κρατούμενο: ΔΕΝ θέλουμε να φύγει το ΑΚΕΛ και να έρθει ο ΔΗΣΥ του Αναστασιάδη. Απ’ εκεί και πέρα γνωρίζουμε πως ο Λιλλήκας δεν μας εκφράζει, όπως γνωρίζουμε πως δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να τον υποστηρίξουμε, εάν δεσμευτεί σε κάποιες θέσεις. Δεν λέμε να δεσμευτεί στις απόψεις μας, αυτό δεν θα το έκανε ποτέ, όμως μπορεί να δεσμευτεί σε διάφορα άλλα ζητήματα εάν πράγματι θέλει να φέρει καινούργια πολιτικά ήθη σ’ αυτόν τον τόπο. Έτσι κι αλλιώς όποιον και να ψηφίσουμε εμείς, την επομένη των εκλογών θα είμαστε πάλι ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Ιδού οι πρώτοι δεκατέσσερις καλοί λόγοι για να σας ψηφίσουμε. Αφορούν κυρίως τον Λιλλήκα, αλλά κατά δεύτερο λόγο και τους Αναστασιάδη-Μαλά.

1) Να δώσετε τον λόγο σας ότι θα αποδεσμευτείτε από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς σοφιστείες του τύπου: «δεσμευόμαστε και είμαστε υπέρ της ελεύθερης διακίνησης». Διότι για να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση και να τονίζεται μάλιστα, σημαίνει πως υπάρχει και έδαφος που θα διοικούν οι Τούρκοι.

2) Να δεσμευτείτε ότι θα κλείσετε όσο πιο σύντομα γίνεται τα οδοφράγματα για επισκέψεις και άλλες δραστηριότητες στα κατεχόμενα. Νοείται ότι θα πρέπει να κλείσουν και για τους Τουρκοκύπριους.

3) Να δεσμευτείτε ότι θα αφαιρέσετε όλα τα δικαιώματα που διατηρούν οι Τουρκοκύπριοι στα νοσοκομεία μας και σε άλλα ιδρύματα, εξαιρουμένων αυτών που πληρώνουν φόρους και αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

4) Να δεσμευτείτε ότι θα εφαρμόσετε μία ΕΘΝΙΚΗ και όχι ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά τους παράνομους μετανάστες και θα αρχίσετε ένα σχέδιο παρεμπόδισης της εισόδου τους στην Κύπρο και επιστροφής τους στις πατρίδες τους.

5) Να δεσμευτείτε ότι θα σταματήσει η εθνοκτόνα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και θα ξεκινήσει μία ελληνική μεταρρύθμιση, για μαθητές που θα ξέρουν να σκέφτονται και όχι για μαθητές-σκλάβους του συστήματος.

6) Να σταματήσετε τις συμφωνίες –εάν έχουν γίνει– για τον χώρο δίπλα από το Χίλτον και ο χώρος αυτός να γίνει κοινωφελής με πάρκο, με θέατρα και μουσεία. Επίσης να δεσμευτείτε ότι κανένας

άλλος χώρος στην πρωτεύουσα αλλά και στις άλλες πόλεις δεν θα κατεδαφίζεται για να κτίζονται εκεί κτήρια-εκτρώματα. Να μένουν ως χώροι πρασίνου, έως ότου κάποια επιτροπή πολεοδομική να αρχίσει να ομορφαίνει τις πόλεις μας και να συνενώνει τις μικρές εστίες ομορφιάς που ήδη υπάρχουν.

7) Να δεσμευτείτε ότι θα σταματήσουν οι κρατικές επιχορηγήσεις για τα ποδοσφαιρικά σωματεία ΤΩΡΑ. Εάν θέλουν οι εταιρείες να φέρνουν πανάκριβους παίχτες από το εξωτερικό, ας το κάνουν με δικά τους χρήματα.

8) Να δεσμευτείτε ότι θα ιδρύσετε μία εθνική επιτροπή που σταδιακώς θα αλλάξει το τραπεζικό σύστημα, ώστε να σταματήσει αυτή η υπερεκμετάλλευση των χρημάτων του κόσμου.

9) Να δεσμευτείτε ότι η επικρατούσα θρησκεία στον τόπο μας θα είναι η Ορθοδοξία και ως τέτοια θα διατηρεί όλα τα δικαιώματά της και κανείς, μα κανείς, δεν θα δικαιούται να την υποσκάπτει με οποιονδήποτε τρόπο. Να δεσμευτείτε επίσης ότι σε όλα τα σχολεία μας θα αναρτηθούν εκεί που πρέπει εικόνες της Παναγίας και του Χριστού και εικόνες των τοπικών αγίων.

10) Να δεσμευτείτε ότι θα απαγορεύσετε στους καναλάρχες να προβάλλουν τούρκικες σειρές και τούρκικα προγράμματα και πως θα αναγκάσετε τους ίδιους να έχουν εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα που να προβάλλουν τον πολιτισμό μας και τον διάλογο ανάμεσα στους πολίτες. Επίσης θα ήταν καλό, εάν είναι δυνατόν, να δεσμευτείτε ότι δεν θα κακοποιείται η κυπριακή διάλεκτος στα κυπριακά σκετς και στις σειρές και πως δεν θα κακοποιείται η νεοελληνική στα υπόλοιπα προγράμματα.

11) Να δεσμευτείτε ότι θα δώσετε τέρμα στο ανώτατο στάδιο της ελληνοτουρκικής φιλίας, που είναι το Καϊμακλί, όπου τα ελληνικά σκατά σμίγουν με τα τουρκικά, δημιουργώντας θανατηφόρα βρώμικα αέρια εδώ και 35 χρόνια. Έλεος! Εάν δεν μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα, πώς θα λύσετε τα πιο μεγάλα;

12) Να δεσμευτείτε ότι θα κατεδαφίσετε τα κτήρια Μιτσίδη και το πενταώροφο της παλιάς ΣΠΕ απέναντι από την Πύλη Αμμοχώστου, έτσι ώστε αφενός να αναδειχθεί η Πύλη και αφετέρου να δημιουργηθεί μια νέα πλατεία στο κέντρο της πόλης.

13) Να δεσμευτείτε ότι θα κάνετε τα πάντα για να φύγουν οι βρετανικές βάσεις από το νησί, αυτό το απόστημα που εδώ και τόσα χρόνια έκατσε πάνω στην πλάτη μας και δεν λέει να ξεκουμπιστεί.

14) Nα δεσμευτείτε ότι στα δημοτικά μας σχολεία θα εισαχθεί η λαϊκή και η δημοτική μας μουσική και οι χοροί μας ως μάθημα ουσιαστικό και όχι ως επετειακό φολκλόρ.

Οι δεκατέσσερις αυτοί λόγοι δεν παρουσιάζονται αξιοκρατικά ούτε με τη σοβαρότητα που δίνουμε στον καθένα. Γράφονται έτσι χωρίς κάποια σειρά και στοεπόμενο φύλλο θα έχουμε άλλους δεκατέσσερις καλούς λόγους για να σας ψηφίσουμε. Παρακαλούμε τους κύριουςυποψηφίους ναμη μας απαντήσουν τώρακαι να περιμένουν έως ότου τελειώσουμε με τους λόγους μας.

Της σύνταξης

Advertisements